Skip to content

Aki nem illeszkedik be, azt kirekesztik

Írta: Haas György, ekkor: 2011. 08. 27.

A természetgyógyászat végnapjai

xx

Közreadom dr. Taraczközi István levelét.
Aki tudja, adja át.

1.

A megszüntetett Természetgyógyászati Szakmai Kollégium tagjai 15-20 éven keresztül részt vettek a természetgyógyászat szabályozásában, a rendelet megalkotásában, kidolgozásában.

2.

Leírható, hogy a központi döntéssel létrehozott Komplementer Medicina Tagozat és Tanács – melynek tagjai főként orvos-természetgyógyászok, akik egyetemi oktatók is – 13 tagja közül csupán 2 fő képviseli a középfokú végzettséggel rendelkező természetgyógyászok érdekeit.

3.

A Dr. Hegyi Gabriella által vezetett orvosi, egyetemi lobbi most végleg át akarja préselni az egészségügyi tárcánál azt 2009-ben készített rendelettervezetet, melyet a régi Természetgyógyászati Szakmai Kollégium 12-1 arányban kétszer is elutasított.

4.

A központilag kijelölt Komplementer Medicina Szakmai Kollégiumi Tagozat Tanácsadó Testület tagjai jól láthatóan a csak orvosok által művelhető természetgyógyászati ágakat, pl. akupunktúra, neurálterápia, homeopátia, manuálterápia képviselik.

A különböző területek egyetemi, orvosegyetemi oktatói:

Dr. Hegyi Gabriella, belgyógyász, háziorvos, foglalkozás-egészségügyi szakorvos, neurálterápia, HKO, homeopátia vizsga. MAOT jelenlegi elnöke. PTE KM Tanszék vezetője. ICMART Vezetőségi tagja. Magyar-kínai bilaterális együttműködés szakmai vezetője.

Dr. Jónás Eszter: homeopátia, MHOE elnöke

Dr. Kéry Ágnes, farmakognózia szakgyógyszerész. Magyar Fitoterápiás Társaság elnöke.

Dr. Ormos Gábor, reumatológus, 40 éve foglalkozik manuális medicinával. A Magyar Manuálterápiás Orvosok Egyesülete elnöke.

Pál Erzsébet, tanár, reikimester, reflexológus, bioenergetikus, Magyar Természetgyógyászok Szövetsége tagja

Dr. Pesztenlehrer István, belgyógyász, háziorvos, akupunktőr, neurálterápia vizsga. MAOT alapító tagja, elnöke, jelenleg elnöki tanácsadója.

Dr. Sal Péter, csecsemő- és gyermekgyógyász, homeopátia, MHOE alelnöke

Dr. Saáry Kornélia, fül-orr-gége szakorvos, akupunktúra MAOT vezetőségi tag

Dr. Sebő Zsuzsanna, csecsemő és gyermekgyógyász, oxyológia, MHOE tagja

Dr. Taraczközi István, szülész-nőgyógyász szakorvos, katonaorvos, pathológus, reflexológus, bioenergetikus, Magyar Természetgyógyászok Szövetsége elnöke

Dr. Varjú Márta, jogász, kineziológia. Professzionális Kineziológusok Nemzetközi Egyesülete.

Dr. Yu Funian meghatalmazásával Dr. Borodi Judit képviseli a Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületet. belgyógyász, aneszteziológia, akupunktúra

5.

A tervek szerint 2011. szeptemberében elfogadásra kerülő természetgyógyászatról szóló rendelettervezet ellehetetleníti a középfokú természetgyógyászati végzettséggel rendelkező természetgyógyászokat. Lássuk ezek példáit:

  • A bioenergetikus végzettség megszűnik, aki ilyen bizonyítvánnyal rendelkezik, és nem tesz le egy más természetgyógyászati szakvizsgát 2012. december 31-ig, azt követően ezen bizonyítványa érvényét veszti, természetgyógyászati tevékenységét nem gyakorolhatja.
  • A fülakupunktúrás addiktológus végzettség megszűnik, aki ilyen bizonyítvánnyal rendelkezik, és nem tesz le egy más természetgyógyászati szakvizsgát 2012. december 31-ig, azt követően ezen bizonyítványa érvényét veszti, természetgyógyászati tevékenységét nem gyakorolhatja.
  • Az eddig megszerzett életmódtanácsadó bizonyítvány hatályát veszti. Aki ilyen bizonyítvánnyal rendelkezik, és nem tesz le 2 egyéb természetgyógyászati szakvizsgát 2012. december 31-ig, annak követően ezen bizonyítványa érvényét veszti. Válaszható területek: reflexológia, fitoterápia, akupresszúra, masszázs-mozgásterápia.
  • A fizioterápiás asszisztensz bizonyítvány érvényét veszti, amennyiben aki ilyen bizonyítvánnyal rendelkezik, és nem tesz le egy másik vizsgát 2012. december 31-ig, azt követően ezen bizonyítványa érvényét veszti. Válaszható területek: gyógytornász, sportmasszőr.
  • A kineziológus végzettség nem szűnik meg, de a továbbiakban felsőfokú végzettséghez kötött. Vizsgára csak az jelentkezhet, aki mind a 10 területből tanfolyami igazolást szerez.

A későbbiek során összevonásra kerül:

Akupresszúra + reflexológia + szemtréning eljárások

Életmódtanácsadó + fitoterapeuta

Masszázs-mozgásterapeuta + komplementer fizioterápia

6.

Mindez azt mutatja, hogy már meglévő természetgyógyászati bizonyítványok érvényüket vesztik, az eddigi munkalehetőségünk megszűnik, és jelentős többletterheket ró ránk anyagilag és időben is a további vizsgák megszerzése.

Ez az agyonbürokratizált tervezet munkanélküliek ezreit eredményezheti a természetgyógyászat területén. Illetve elvéve a középfokú természetgyógyászati végzettséggel rendelkező természetgyógyászok lehetőségét a legális munkától, ezen emberek a fekete gazdaság sorait fogják erősíteni.

7.

A készülő rendelettervezet rontja a magyar társadalom egészséggel kapcsolatos megelőző, ill. öngyógyító, öngondoskodásra

alapuló késztetését.

8.

A rendelet csak 1-2 személynek, illetve egy nagyon szűk érdekcsoportnak kedvez, kedvezőtlen hatásai azonban egy széles réteget sújtanak, hátrányos helyzetbe kerülnek a középfokú végzettséggel rendelkező természetgyógyászok, ill. a középfokú végzettséget nyújtó oktatással foglalkozó egyesületek, vállalkozások. Ez alól az egyetemek, orvosi egyetemek és egészségügyi főiskolák természetesen kivételek, azok, ahol a rendelettervezet megalkotói dolgoznak.

9.

Amennyiben ezen rendelettervezet valóban érvénybe lép a kisemmizett, lehetetlenné tett természetgyógyászok számára a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége pertársaság létrehozását tervezi, ahol az elvesztett végzettséggel kapcsolatos befektetett összeg és kiesett jövedelem miatt pert indítunk. Kérünk minden egyes médiában dolgozót, hogy támogassák a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége érdekképviseleti munkáját és nyújtsanak lehetőséget álláspontjaink ismertetésére.

Dr. Taraczközi István

[Forrás: e-mail útján Szabó Andrea Krisztinától 2011.8.27 20:51]

Kommentelésre a Recommend funkció használatával van lehetőséged.