Skip to content

Interjú

Írta: Haas György, ekkor: 2014. 01. 29.

Találkoztam valamivel, ami valami más. Nem tantra, nem szexuális technikák, nem csupán az öröm, nem a Kundalíni megszokott értelemben való ébresztése, hanem… Hanem ismerkedés a „földelt szexualitással”. A belső édennel. Az ártatlanság megőrzésével vagy visszakapásával. A kapcsolatok kihűlésének okával, s azzal, hogy ez nem szükségszerű. A legjobban talán az érintett meg, amikor az SGT magyarországi képviselője – annak érzékeltetésére, hogy mit jelent számára ez az út – Jeanette Wintersont idézte: „Igen, másik ország a múlt, de felkereshető, és aki ellátogat oda, magával hozhatja mindazt, amire szüksége van.” (Miért lennél boldog, ha lehetsz normális? Budapest: Park, 2013. 264) Az alábbi interjút Jaloveczky Viktória, az Európa Kiadónál megjelent Eszterlánc című kötet szerzője készítette és bocsátotta rendelkezésünkre.

_____________________________________________

A buszon zötykölődve azon tűnődöm, milyen szerencse, hogy nem kimondottan vagyok prűd, sőt, saját szexualitásommal igazi jó barátnők vagyunk. Egy szexuális témát mélyen érintő interjú elkészítéséhez azért ez nem is olyan rossz kezdet – veregetem magam vállon biztatóan.

A beszélgetőpartnerem dr. Ruczek Éva, aki a Sexual Grounding Terápia magyarországi képviselője, orvos-kineziológus szakember és a lakásán beszéltük meg a találkozót. Elképzeléseim szerint vörös, selyem tunikában, és tűsarkúban fogad majd, vágytól párás tekintettel nyit ajtót, vékony, hosszú cigaretta füstöl az ajkai között, és az interjú alatt csak úgy röpködnek a fejünk fölött a puncik, meg a kukik – még ha átvitt értelemben is.

A valóságban egy törékeny, kortalan, gyönyörű nő nyitott ajtót, vörösben. Na jó, nem tunikában, pulóverben. Éva hatalmas, őszinte, ártatlan, vesémig látó kék tekintetéből magabiztosság, egyben gyermeki kíváncsiság árad. Valójában akkor még fogalmam sincs, hogy az ártatlanság szónak milyen fontos szerep is jut a beszélgetésünk során…

Az ember szexuális lénynek született – vissza a gyökerekhez

dr. Ruczek Éva: Az hiszem, hogy a legtöbb ember kicsit úgy gondolkodik magáról, hogy van ő, és van a szexualitása. Pedig mi valójában alapvetően szexuális lények vagyunk, annak születünk. Nők és férfiak vagyunk, és aki ennek a tudatában van, össze van kapcsolódva a saját szexualitásával, az a teremtő erejével is sokkal inkább kapcsolatban áll. Négy éves kor körül a hormonháztartásból fakadóan életre kelnek a nemi szervek… Akkor még szabadon, teljesen spontán, a gyerekek elkezdik felfedezni a testük változásait: merevedésük van kisfiúknak, a lányoknak is bizsereg odalent valami… Ilyenkor a legtöbb szülő sajnos (saját neveltetése, zavara, rossz beidegződések, stb. miatt) a lehető legrosszabb módon reagál erre: rászól a gyerekre, tiltja, megszégyeníti, megalázza, elfordul tőle, bűntudatot ébreszt benne azzal, hogy valamilyen „piszkos” dolgot csinált a „csúnyájával”. Gondoljunk csak bele: kilenc hónapon keresztül az anyaméhben fejlődünk, történik minden magától, ahogy történnie kell. Ez a folyamat nem szűnik meg a megszületésünkkel, sőt, nagyon intenzív fejlődési szakaszokon megyünk keresztül, ami huszonéves korunkig eltart. Ez egy biológiai program, amibe beleavatkozva súlyos hibákat követünk el azáltal, hogy nem adjuk meg az időt, hogy ez a program tényleg végigfuthasson, másrészt mindenféle akadályozó tényezőt gördítünk elé. Lehet, hogy nem is mondtak semmit a szüleink, de a tekintetükkel jelezték, hogy valami rossz dolgot csináltunk… Ezek a reakciók a későbbiekben blokkokat, elakadásokat okoznak az ember testében, és ezáltal az életében.

J.V.: Milyen problémák jelentkezhetnek felnőtt korban a blokkok miatt?

dr. Ruczek Éva: Van, akinél komoly szexuális gátlás alakulhat ki, de nagyon gyakran tapasztalható párkapcsolati probléma. Rengetegen mesélik, hogy úgy keverednek kapcsolatokba, hogy szerelmesek lesznek, de nem működik a szexualitás. Vagy, találkoznak valakivel, akivel szuper jó a szex, és nem érzi, hogy szívből kötődne igazából hozzá. Ezek a problémák mind-mind a koragyerekkori rossz élményekre vezethetők vissza, amikor is leblokkolódtak az életenergiák. Nem találkoztam még senki olyannal – beleértve magamat is –, akinek ne lennének valamilyen blokkjai a szexualitásához köthetően. Mert egy olyan korban, olyan generáció nevelt fel bennünket, akik számára szintén tabu volt a szexualitás, tudatlanságban voltak bizonyos mértékig. Nem tudták azt adni, amire nekünk igazán szükségünk lett volna ahhoz, hogy megfelelően kifejlődjön és kialakuljon a szexualitásunk. Akkor tudunk boldog, és kiegyensúlyozott párkapcsolatot kialakítani, elköteleződni, ha ezen a fejlődésen úgy mehetünk végig, hogy a környezetünk támogató és megértő azzal kapcsolatban, hogy mi zajlik bennünk. Akkor jutunk el oda, hogy felismerjük a saját szexualitásunkat, hogy milyen, ha nincs legátolva a környezet által. Szerintem nem is tudjuk, milyenek vagyunk valójában a gátjaink nélkül. Mit jelent az ártatlanságom, mit jelent a saj

át szexuális fantáziám, nekem mit jelent a szexualitás, hogyan jó nőként, stb…

J.V.: Sok nő tisztában van azzal, hogy hatalmas erő (egy saját akarattal és egóval rendelkező királynő) lakozik a medencéjében, de ezt szakembertől hallani, tudományos, mégis érthető módon megfogalmazva „befogadni” egészen felemelő érzés. Az pedig elképesztő, hogy ha még inkább a tudatában lennénk ennek az energiának, jóformán hegyeket (is) el tudnánk vele mozgatni! Amit olvastam erről, annak alapján arra jutottam, hogy az SGT (Sexual Grounding Terápia) során a résztvevők saját szexualitásuk megélésével, „földelésével” (grounding földelést jelent magyarul), a teremtő energiák bevonásával az életük bármely területén javulást, sikereket és boldogságot érhetnek el.

dr. Ruczek Éva: Így igaz.

„Mostohaterületünk”: a medencénk

J.V.: A beszélgetés során egyre világosabbá vált számomra, hogy bizony mostohagyerekként bánunk a saját szexualitásunkkal, pedig igazából a legtermészetesebb módon, több figyelemben kéne részesíteni, sőt, igazán szeretni kéne a medencénk körüli területet. A legjobb az volna, ha kedves névvel látnánk el, néha el-elbeszélgetnénk vele, és odafigyelnénk, mit mond, mi üzen számunkra. Előtte azonban a legfontosabb, hogy felismerjük a gyerekkorunkban létrejött blokkok oldásának lehetőségét, szülőként pedig azt tartsuk szem előtt, mit tehetünk (vagy épp mit ne tegyünk!) annak érdekében, hogy gyermekünk a legkevésbé se sérüljön.

Mit tud nyújtani az érdeklődőknek a SGT?

dr. Ruczek Éva: A Sexual Grounding Terápia teljesen más szemléletű, mint az eddig ismert bármelyik másik (akár szexuál-) terápia. Rengeteg új, sosem hallott információt mond el az embereknek a saját szexualitásukról, a medencéjükről, arról, hogy hogyan lehet, és miért fontos összekapcsolni a szívvel a medencénket. Egyáltalán, hogy mit is jelent az, hogy össze van kapcsolva a szívünk és a medencénk. Számos kérdésre választ kapunk, megtudhatjuk, mit is jelent valójában az, hogy a szexuális energia nem más, mint az életenergia. 2014. február 15-én egy egy napos programot szervezünk, ahová mindenkit szeretettel várunk, aki szeretne többet tudni erről a témáról. Ezen kívül számos lehetőség áll az érdeklődők rendelkezésére, hisz ebben az évben Willem Poppeliers a Sexual Grounding Terápia kidolgozója Magyarországra látogat, valamint Hollandiából jönnek Sexual Grounding terapeuták, akik több napos programokat tartanak. Létezik egy egyéves intenzív program is, amit azoknak szánunk, akik alapjaiban szeretnék önmagukat megújítani, átalakítani.

J.V.: Nagyobbik fiam hét éves lehetett, amikor valahonnan a kezébe került egy szórólap, amin egy autómosó hirdette magát alig-fürdőruhás lányokkal, habos szivaccsal a kezükben. Pislogás nélkül, igen érdeklődve bámulta a lányok szembetűnő dekoltázsát. Valahogy azt gondoltam, nem kéne ebből ügyet csinálni, úgyhogy „szép cicik, ugye?” kérdéssel összenevettem vele, és mindenki ment a dolgára.

dr. Ruczek Éva: Egy gyerek gyerekként gondolkodik. Amikor bármilyen megnyilvánulása van a szexualitásával kapcsolatban 4-5 éves korban, akkor igazából a szülőknek semmi mást nem kéne csinálnia, mint tükrözni azt. Tükrözni a kíváncsiságát, a viselkedését – ahogy ezt a kisfiaddal is tetted –, amit ő kinyilvánít. Ha kérdez valamit ezzel kapcsolatban, válaszolni, ha nem kérdez semmit, akkor igazából az is elegendő lehet, hogy azokkal az arckifejezésekkel, ahogy ő van, ott vagy mellette, amíg ez őt érdekli. Mert a gyerek így működik. Ha rosszul reagálunk, megijedünk, kiszedjük a kezéből, hogy ez nem neked való, akkor ott valami félbe marad, nem kapja meg a választ, nem elégül ki a kíváncsisága, valami zavar keletkezik a rendszerben, ami a későbbiekben kárt okoz a személyiségében, de ha vele maradunk, kielégül a kíváncsisága és már megy is tovább.

J.V.: Mikor kerültél kapcsolatba először a Sexual Grounding Terápiával?

dr. Ruczek Éva: 2010-ben volt először Magyarországon a holland tréner páros (Maya Kerstan és Pieter Ruigewaard), és a szervező, aki idehívta őket felhívott, hogy ugorjak be helyette tolmácsolni, mert ő nem ér rá. Én akkor azt sem tudtam, hogy mi az a Sexual Grounding Terápia. Az interneten találtam tíz oldalt angolul, elolvastam, és azt mondtam, hogy elvállalom, miért is ne. Mondhatom, hogy valamiféle szerelem volt, első találkozásra. Egy péntektől-vasárnapig tartó programon vettem részt, mint tolmács. Egyszerűen lenyűgöző volt. A jelenlét, a szemléletmód, és az a teljesség-élmény, ahogy ez a két ember megmutatta például, hogy mennyire fontos bármilyen korban eljutni oda, hogy valóban kapcsolatba kerüljünk a valódi forrás energiánkkal. Annyira magával ragadó volt az egész, hogy egyből, magától értetődően jött az ötlet, hogy szervezzünk egy következő csoportot. Majd egy következőt, és következőt, és következőt… Volt sok ilyen hétvégés csoport, majd megfogalmazódott bennünk, hogy kell egy külön férfi és egy külön női csoport. Majd ugyanezzel a trénerpárossal elkezdtünk egy egyéves programot. Közben szájhagyomány útján terjedt a hír, a második egyéves csoportot maximális létszámmal indíthattuk.

J.V.: Az egy éves programot hogyan kell elképzelni?

dr. Ruczek Éva: Négy blokkba tömörítünk 24 napot, tehát négyszer hat napos blokk, amit végig kell csinálni. Bentlakásos programok, péntek estétől szerda estig – így viszonylag kevesebb munkahelyről kivett szabadságot igényel. Ez a program a már említett, szexuális blokkokat oldja négy éves kortól huszonéves korig, minden fázist megnézünk, hogy ott milyen üzenetek, élmények, elakadások történtek, és hogy azokat hogyan lehet feloldani. Hogyan lehet a múltból azt visszahozni, amire valóban szükséged van a jelenben. Ezek az elakadások gátolnak minket az igazi nyitottságban, a kíváncsiságban, és elválasztanak a bennünk lévő ártatlanságtól.

J.V.: Mit jelent a bennünk lévő ártatlanság?

dr. Ruczek Éva: Amikor a szexualitásunk először megnyilvánul, az egy teljesen ártatlan dolog. Van és megnyilvánul, mert szexuális lények vagyunk. És ez később is az lenne, ha nem gondolnánk róla azt, hogy ez valami nagyon rossz dolog. Az alaptermészetünk hogy nők vagyunk, hogy férfiak vagyunk, hogy szexuálisak vagyunk. Mi mégis úgy kezeljük, mintha ez valami titkolni való, rossz dolog lenne. Pedig ez egy ártatlan, tiszta dolog – nincs benne se csúnya, se rossz, se bűnös. A világ legtermészetesebb módján kéne hozzáállni saját szexualitásunkhoz, ahogy azt mondom, hogy van lábam, van könyököm, ugyanúgy van puncim, van menstruációm, van bennem izgalom, kíváncsiság, van szexuális vágyam, és ez nem olyan amit szégyellni kellene.

A vegytiszta vágy

J.V.: Miért lettél orvos-kineziológus?

dr. Ruczek Éva: Az egyetem elvégzése után már rájöttem, hogy nem a mai akadémikus orvoslást szeretném csinálni, hanem sokkal jobban érdekel az, hogy a magatartás orvoslás milyen eredményeket tud elérni, hogy hogyan lehet, mondjuk egy pánikbeteget meggyógyítani. Nagyon sok betegség hátterében a stressz áll. Meg akartam tudni, hogyan lehet stresszmentesíteni magunkat, illetve hogyan lehet a magatartásunkat úgy megváltoztatni, hogy rendben legyen a vérnyomásunk, hogy ne legyenek szorongásos tüneteink, hogy az emésztésünk rendben legyen, hogy jól működjünk a világban, és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Az izgatott leginkább, hogy hogyan tudja az ember az életmódja és a viselkedése megváltoztatásával jól karban tartani a testét. Tanultam vegyészetet, jártam gyógyszerész karra két évet, de éreztem, hogy nem ezt szeretném csinálni. Boldog akartam lenni, boldogabb, mint amilyennek láttam a körülöttem lévőket. Valahol belül tudtam, hogy ezt meg lehet találni.

Félbehagytam a gyógyszerész kart, újra felvételiztem, és így kerültem az orvosira. Hamar láttam, hogy nem a gyógyszerekkel szeretnék foglalkozni, mert az érdekelt, hogy amikor boldogok vagyunk, akkor egészségesek vagyunk, ez a kettő valahogy összefügg. És én ezt a kettőt együtt szerettem volna csinálni. A gyógyszerek nem tudnak gyógyítani, csak tüneteket megszüntetni. Gyógyulni a test tud, ha megfelelő támogatást és segítséget kap. Erre jó a magatartás-orvoslás, ahol a helyes légzésre, relaxálni tanítjuk az embereket, ilyen módon érzékelni a testüket, és kapcsolatban lenni vele. Én ezt tartottam jó iránynak.

Ebből már következett, hogy ilyet tud a kineziológia is, de fontos a kommunikáció, hogyan tudunk beszélni, érintkezni egymással. Utamba került az erőszakmentes kommunikáció, mert a kineziológiában, ahhoz hogy valakivel tudjak dolgozni, fontos, hogy megérintsem. Viszont volt sok olyan élethelyzet, ahol nem volt alkalmam megérinteni a másikat, de ott volt az érzés, hogy valamit jó lenne tennem vele. Rájöttem, hogy az erőszakmentes, empatikus kommunikáció, ha azt mesteri szinten tudom, akkor ott meg tud történni valami, oldódik a stressz, feszültség a páciensben. Szakmailag is motivált voltam, hogy erre szükség van, másrészt pedig a saját magam dolgainak a megoldására is megfelelőnek találtam.

Ahogy mentem tovább, találkoztam az Avatar programokkal. Az Avatárt azért tartom jónak, mert megtanít érzékelni, érezni. Fantasztikusan jó személyiségfejlesztő program, mivel talán a leggyorsabban képes arra, hogy a fej-tudatot összekapcsolja a szív-tudattal. Ezért kap nagy teret az életemben. Ebbe kapcsolódott be a Sexual Grounding Terápia, ami viszont azt hangsúlyozza, hogy a szív-tudatunkat kapcsoljuk össze a medence-tudattal. Amikor mind összeállt, akkor éreztem, hogy ez a legteljesebb nekem. Mert lehetek gondolkodó ember, okos, tanult, közben érző, érzékelő lény is lehetek, és a szexualitásomat, hogy nő vagyok, azt is megélhetem szabadon. Ha ezt a hármat össze tudom kapcsolni, az nekem a teljességet jelenti.

J.V.: Van olyan része a SGT-nek, ami számodra kiemelten érdekesnek számít?

dr. Ruczek Éva: Engem, mint orvost nagyon izgat az a terület a Sexual Grounding Terápiával kapcsolatban, hogy amikor egy gyermekben a szexuális energiának az igazi áramlása gátlódik – abból fakadóan, ahogy a szülő rosszul reagál ennek a megjelenésére –, vajon a testében milyen fejlődési blokkok alakulnak ki. A lányoknál a mellek kifejlődnek-e ugyanúgy, vagy például a fiúknál a nemi szervek elérik-e a teljes fejlettséget akkor, ha egy ilyen blokkoltság alakul ki ezen a területen. Minél többet tudok meg ezekről a dolgokról, annál jobban azt érzékelem, hogy van összefüggés. A blokkoltságból fakadóan lehet hogy megbetegszenek a szervek. Ha a medence állandóan a félelemből, egy megfeszített izomzattal létezik, akkor ott a vérkeringés nem megfelelő, tehát akkor a szervek sem kapnak megfelelően vért a működéshez, akkor nagyon könnyen megbetegedhet.

J.V.: …mégis, néha olyan nehéz megtenni az első lépéseket a változás, változtatás felé…

dr. Ruczek Éva: A mi generációnk feladata, hogy változtasson. Hogy mit értek a változtatás alatt? Háborítatlan szexuális fejlődést biztosítani a felnövekvő generációnak. Ma már rendelkezésünkre áll a tudás, vannak hozzá eszközeink, és csak az kell, hogy ne legyünk érdektelenek a saját testünk működésével kapcsolatban. Használva a tudást és az eszközeinket, képesek vagyunk újraprogramozni magunkat, kijavítani ami elromlott, és ezzel boldogabb jelent teremteni magunknak, és így gyermekeinknek, unokáinknak is. A feladat nagy, de megoldható!

J.V.: Mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik bár szeretnének elmenni egy Sexual Grounding Terápiára, de különböző okok miatt nem mernek…

dr. Ruczek Éva: Ezzel kapcsolatban azt szoktam mondani, hogy jöjjenek el, és hozzák magukkal a félelmeiket is, a bizonytalanságukat, a zavarodottságukat, a kérdéseiket is, mert van válasz és van megoldás mindenre!

Jaloveczky Viktória

Fotó: Hajdrák Tímea

Kommentelésre a Recommend funkció használatával van lehetőséged.