Skip to content

Duplaszám

Írta: Haas György, ekkor: 2010. 11. 12.

Magyarországon 1989 és 2009 között 21877 gyermek halt meg a kórházban születettek közül (csecsemőhalandóság 9,9 ezrelék) és 2 gyermek halt meg az otthonszületettek közül (csecsemőhalandóság 5,7 tízezrelék).0

Ez csak 2 adat az 5 táblából, amit a Civil Önvédelmi Szövetség hírlevelének 2010/1. száma közread. Bővebben>>

A hírlevél adatai a KSH és más népesedéssel foglalkozó kutatóhelyek nyilvános adatbázisaiból származnak.

Elöljáróban

Utolsó levelemben csak egyetlen eseményre hívtam mindenkit, az Első Szülői Értekezletre. Akkor azt ígértem, hamarosan küldöm az átfogóbb tájékoztatót az előző hétről. Közben több mint egy hét telt el ismét, úgyhogy az (otthon)szülői értekezleten kívül most már bő két hét eseményeiről kell áttekintést adnom. Előtte azonban néhány szót magáról erről a lassan rendszeressé váló (hír)levélről.

Leveleim témája és célkitűzése továbbra is a Geréb Ági jogellenes letartóztatása, meghurcolása és fogvatartása ellen tiltakozó, a kettős mérce alkalmazását elutasító, az intézeten kívüli szülés szabályozását, a bábaszakma elismerését és törvénybe iktatását, és az átfogó szülészeti reformot követelő mozgalom üzeneteinek, történéseinek minél szélesebb körhöz való eljuttatása, és az ezekről szóló híradások, információk áttekintése. Hogy miért csinálom? Ha érdekel, itt írok róla röviden: személyes motiváció.

Aki bármilyen okból (pl. tévedésből kerültek a címzettek közé, vagy túl sok nekik az információ) azt szeretné, hogy ne küldjek több levelet – erre is van példa – annak nevét és címét a jelzést követően manuálisan törlöm. Lényegesen egyszerűbb azonban, ha a leiratkozó a levél alján található linkre (leiratkozás) kattint, amivel automatikusan törli magát a címzettek listájáról.

Közben egyre többen vannak, akik nem le-, hanem feliratkozni szeretnének, de – mivel eddig erre nem volt mód – egymásnak küldözgetik a levelet. Látva, hogy ez a küzdelem nem néhány hétig, hanem (legalább) több hónapig fog tartani, vásároltam egy hírlevélküldő programot, ami a szabályos fel- és leiratkozást is lehetővé teszi. Az utolsó két levelet már ezzel küldtem, de a visszajelzésekből látom, hogy célszerű külön is felhívnom a figyelmet arra, hogy megnyílt ez a lehetőség. Ha segíteni szeretnél abban, hogy a hírek másokhoz is eljussanak, kérlek, küldd el a következő linket (levélben vagy levelezőlistán) vagy oszd meg (a facebookon vagy a honlapodon) azoknak/azokkal, akikről úgy gondolod, hogy szívesen tájékozódnak átfogóan:

Feliratkozás. (A link külön: http://levelkuldes.info/feliratkozas.html)

Olyan anyagokat is szeretnék megmutatni, amelyek még sehol nem lettek közzétéve. Az ilyen dokumentumokat – mivel a levél terjedelmét semmiképpen nem tanácsos növelni – google docs-ként mentem el, és a hírlevélben csak az oda vezető linket küldöm el. Ha valaki nem tudja olvasni az így kapott anyagot, kérem, jelezze, mert akkor neki elküldöm másként. (Az is előfordul, hogy jóakaróink letiltatják a közreadást, szerencsére a Google eddig helyt adott a tiltás elleni tiltakozásomnak – de ez is idő).

Ahogy időm engedi, megpróbálom az eddig összegyűlt (és folyamatosan gyűlő) anyagot egy blogba, majd az arra érdemeseket az egy fázissal később felépítendő otthonszules honlapra gyűjteni. Így a hírlevelek mögé strukturált háttér épül. A honlapra azért van szükség, mert nagyon sok oldal van már, ami érinti a kérdést, de egy sincs, ami közülük tisztán az otthonszüléssel kapcsolatos adat- és információgyűjtést és -közreadást végezné. Az újságíróktól a várandósokon át az orvosokig a többség hihetetlenül tájékozatlan (és ami rosszabb: félretájékoztatott), de mindmáig nem született meg az a forrás, adatbázis, könyvtár, tájékoztató központ, amely tárgyilagos, elfogulatlan és szakszerű publikációkat, dokumentumokat, felméréseket, statisztikákat, kutatási jelentéseket, információkat gyűjt, rendszerez, és ad közre az ügyben. A jelenlegi helyzetben nem odázható tovább, hogy elvégezzük ezt a munkát. Az Első Szülői Értekezleten 15-en jelezték, hogy egyetértésükön túl személyes közreműködésükkel is támogatják a kezdeményezést. Ha te is szeretnél bekapcsolódni (anyaggyűjtéssel, fordítással, korrektúrázással, moderálással, bármivel), akkor kérlek, írj az info@otthonszules.hu címre. Az e-mailben azt is jelöld meg, hogy milyen módon tudnál segíteni. Köszönöm. (A www.otthonszules.hu címen ma is található egy-két megszűnt link, de gyakorlatilag üresnek tekinthető, kivéve a nemzetközi bábaság petícióját, ami ma is érvényes, ezt érdemes elolvasni.)

Ahhoz, hogy ez a csokor hír és információ még ma éjjel eljuthasson a címzettekhez, le kell mondanom a szoros kronológiáról vagy más átgondolt szerkesztői elvek érvényesítéséről. Úgy érzem, a hamarabb, vagy cizelláltabban közül most az első a fontosabb.

Két hét történéseiből

Hogy a végén kezdjük: a 30 nap elteltével kétszeresével, tehát 60 nappal meghosszabbították Geréb Ági előzetes letartóztatását. Bár a 2007 októberében elrendelt felfüggesztése hivatásának gyakorlása alól előző hónapban lejárt, de az ügyészség változatlanul a bűnismétlés lehetőségére hivatkozva kérte a hosszabbítást. Pedig újabb eltiltó határozat nem született, a lejárt határozat ellen pedig nehéz véteni. Korábbi bűncselekmény. Dr. Bánáti János, az Országos Ügyvédi Kamarát elnöke (korábban tévesen írtam az Országos helyett Budapestit) nehezen vádolható elfogultsággal, imponáló higgadtsággal, és az ellenzők számára is elgondolkoztatóan nyilatkozott a Mokkában − még a hosszabbítás előtt − az ügyről: dr. Bánáti. (A kiváló jogásszal készült interjú 1:48-nál kezdődik)

Aki nem érzi a sokat emlegetett kettős mércét, annak érdemes összehasonlítani a kisbabának az esetét, akinek feltartóztathatatlanul megindult megszületését segítve, majd újraélesztését a mentők érkezéséig megkezdve Geréb Ági a vitatott és bizonyítatlan bűncselekményt elkövette, és azt a kecskeméti esetet, amelyben egy 26 éves fiatalasszony a szülés után elvérzett. Nemcsak nem tartóztattak le senkit, hanem ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást… A kettős mérce létezésére világít rá A műhibaperek listáját a nőgyógyászok vezetik című írás is. Részletek>>

De vissza a hétfői bírósági döntéshez, amely Könyves Kálmán halála után 894 évvel is olyan veszélyesnek ítélte Geréb Ági boszorkányos képességeit, amelyek segítségével még házi őrizetben is képes lenne szüléseket levezetni, bizonyítékokat eltüntetni (miközben azokat a Napvilág Születésházból jogellenesen begyűjtötték), tanúkat befolyásolni. Pedig ha Ági valóban természetfeletti képességekkel rendelkezik, akkor azokat a jelek alapján inkább arra használta, hogy megbabonázza ellenfeleit, akik egyre inkább öngólokat kezdenek rúgni egyre nagyobb felháborodást kiváltó akcióikkal. Már nemcsak a korábbi szimpatizánsok adnak hangot annak, hogy meg kell állítani az önkény tobzódását. Kettő az első reakciók közül:

Balogh József:

„Ezzel a döntéssel a nem független magyar bíróság, a fel nem fedett érdekek által mozgatott ügyészség és rendőrség hadat üzent…”

Tovább >>
Rácz Attila:

Oda az igazság!
Maga a hír egyébként az Indexben egy érdekes táblázat kíséretében jelent meg. Érdemes egy pillantást vetni rá, hiszen kiderül belőle, hogy az otthonszülés szaksegítség nélkül is zajlik, sőt ez van többségben. A szaksegítség fenyegetettsége viszont azt eredményezi, hogy ezidőtájt többen kényszerülnek megfelelően felkészült szakember támogatása nélkül szülni. Tudnunk kell, hogy − függetlenül attól, hogy mi a véleményünk a szülés helyszínét a maguk értékrendje szerint megválasztók felelősségről/felelőtlenségről − vannak, s nem is kevesen, akik semmiképpen sem hajlandóak szülésüket a kórházba vinni. Ebből következően a szaksegítség megfélemlítése, ami a támogatás megtagadásához vezetett, többszörösére növelheti a kezeletlen, így súlyos − esetenként akár a legsúlyosabb − következményekkel járó szövődmények arányát. Vajon ezeknek ennek a Geréb Ági praxisának világviszonylatban is kimagasló 1 ezrelékes perinatális mortalitási mutatójához képest végképp életellenes intézkedésnek a súlyos következményeiért ki vállalja fel a felelősséget?

Hogy mindez nemcsak a kórházon kívüli, hanem a kórházak falai közötti biztonságot is aláássa, azt a Magyarországi Dúlák Egyesületének korábbi elnöke, Békés Emőke írása mutatja meg a leghitelesebben. Hiteles, hiszen saját tapasztalatán alapul… Gondolatok a bizalomról és a biztonságról.

De nemcsak levélbeni reakciók születtek a Nagy Ignác utcai börtön fogoly rabságának meghosszabbítása kapcsán. A határozat megszületésének napján mintegy nyolcszázan gyűltünk össze (ez a pontos szám) a Magyar Tudományos Akadémia közelében, ahonnan égő fáklyákkal vonult a Duna fölött − a Lánchídon át − Budára egy másik nagy − Semmelweis − Ignác szülőházáig. A házat követő rövid út végén a Szarvas tér fölött elhangzott beszédek közül Békés Bencének, a rendezvény főszervezőjének, Szülők a Szabad Szülésért Társaság szóvivőjének a beszédéből idézek:

Kérés Orbán Viktorhoz
a dr. Geréb Ágnessel szemben elkövetett jogsértések ügyében

„Geréb Ágnes, a bába, aki sok ezrünk gyermekét a világra segítette, tegnap délután már csomagolt. Biztos volt benne, hogy kiengedik, hiszen azt sem értette, miért tartják fogva. Mi is biztosak voltunk benne, hogy ma este sok százan ünnepelhetjük szabadságát. Ehelyett most azért gyűltünk össze, hogy Magyarország tudomására hozzuk csalódottságunkat és dühünket.”

A teljes beszéd>>
Fotók

A felhívás
Képriport

A börtönlét meghosszabbításának elrendelésére adott reakciók közül a legnagyobb hatást Geréb Ági kisebb fiának, a 18 éves Jakabnak a felhívása, és Erdély Daninak az erre adott válasza tette rám: Apa és fia.

És ha már az egyik fiúról szó esett… Dániel, Ági idősebb fia Dániel egy héttel korábban Beszélő címmel számolt be édesanyjánál tett látogatásáról (egy hónapban 2 személy egyetlen órára: ennyit engedélyeznek).

„Beszélőre mentünk nyolcvanöt éves nagymamámmal a lányához, anyámhoz…” Beszélő>>

A döntés előtti napon, azaz múlt vasárnap tartotta első „szülői értekezletét” Dr. Geréb Ágnes és bábatársai, valamint a szabad szülés ügyének védelmében a Szülők a Szabad Szülésért Társaság és a Születésház Egyesület. A találkozó célja az volt, hogy összefogja a segíteni akarókat, szervezett hátteret és csapatot hozzanak létre, a hatékonyabb fellépés érdekében. Beszámoló>>

Hajdrák Timea felvételei az Első Szülői Értekezletről: Képek>>

Valóban kockázatosabb, mint feltételeztük?

Nagy visszhangot vert a bejelentés, hogy tudniillik egy újabb holland kutatás szerint az otthonszülés kockázatosabb, mint feltételezték, nagy visszhangot váltott ki a biztonságról (is) szóló vitában.

„A Hollandiában népszerű otthonszülés sokkal kockázatosabb, mint azt eddig feltételezték: a csak szülész segítségével világra jött csecsemők halandósága jóval magasabb, mint az orvosi felügyelet melett született gyermekeké” − kezdődik például a Transidexnek az MTI-től, átvett anyagra épülő cikke, majd így folytatódik>>

A témával évek óta foglalkozó szakemberek − és művelt „laikusok” − körében nem kis felháborodást keltett a tanulmány tálalása. Szerencsére észrevételeik nemcsak eljutottak a médiához, hanem közreadásuk is megtörtént, így azok, akiket a tények, és a megtévesztés eszköztára érdekel, betekintést kaphattak a közvélemény manipulálásának a módszertanából. Azt, hogy hogyan működik a gyógyszeripari lobbi, nem kell bemutatnunk: aki úgy pérz, hogyem árt korepetálni magát a témában, annak ajánlom Szendi Gábor: Depresszióipar című könyvét (pdf. formátumban a megadott linkről letölthető): a szülés betegségügyi eseménnyé nyilvánítása és kórházba kényszerítése pontosan az ott megismert módszerek szerint történik. Az alábbiakban csak ízelítőt adok a torzított formában közreadott tanulmány szakmai visszhangjából, de ez is elég ahhoz, hogy tájékozódjunk.

A sajtóhír tükrében érdekes olvasmány a TAVAM (Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért) hollandiai tanulmányútjáról szóló beszámoló. Ebben olvashatjuk a következőket is:

„Thea és Hannie elmondása szerint aggasztóan alakul a hollandiai születés körüli helyzet megítélése, mivel egyre inkább a kórházi szülések felé szeretnék eltolni a folyamatokat. Hollandiában a statisztikák szerint magasnak tekinthető a születés körüli halálozás aránya, ezért az okok felkutatására és megszüntetésére indultak kutatások. Bár egy 2007-es, 280.000 eseten alapuló kutatás megmutatta, hogy az otthonszülés semmivel sem kevésbé biztonságos, mint a kórházi szülés – a kórházi szakemberek és a média ebbe az irányba tereli a véleményeket.” Részletek>>

Thea van thuyl, Hannie Oor egyébként az ENCA Netherland (European Network of Childbirth Associations − Európa szüléssel/születéssel foglalkozó szervezeteinek hálózata, illetve annak holland tagszervezete) alapító tagjai. A hollandiai otthonszülés mutatóiról szóló kutatásról a sajtóban megjelent hírek visszhangjára ők is reagáltak . Thea és Hannie leveleiből>>

Nemcsak a holland kutatásról szóló beszámolók egyoldalúsága szorult korrekciókra, hanem a 2010 júliusában közzétett, a Maine Medical Center kutatócsoportjának Dr Joseph R Wax vezetésével végzett tanulmány is.

„Bár a kutatásról megjelent cikkek kedvelt főcímtémája a ,háromszoros csecsemőhalandóság az otthonszüléseknél’ − figyelmeztet Az intézeten kívüli szülés és a kórházi szülés kockázatairól végzett nemzetközi kutatások című írás szerzője −, ennek az adatnak az értelmezéséhez fontos tudni, hogy még ez a magasabb arány is pusztán 0,20% volt, azaz 32 haláleset 16 500 otthonszülésből, és 0,09%, vagyis 32 haláleset 33 302 kórházi szülésből, tehát a neonatális halálozás abszolút kockázata nagyon alacsony.” Részletek>>
Élvezetes olvasmány Frigyes barátom  levele is, aki így foglalja össze a mondanivalóját:

Más megfogalmazásban úgy vagyunk ezzel, mint a „régi szép időkben” voltunk a Jereváni rádióval: „Nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Mercédeszeket, hanem Moszkvicsokat és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak − egyébként a hír igaz.”

Most gondolkoztam el igazán, hogy annak idején milyen jót nevettünk ezen a viccen. (Volt min összekacsintani…) Most viszont − egészen más társadalmi képletben, de pontosan ugyanúgy! − mi szenvedjük el ezt a hazugságlavinát. Tulajdonképpen nem is lehet ellene védekezni (lehet, hogy ez a cél…), mert még a kérdés is hazugság benne. Teljes levél>>

B. Orsitól az Államokból két levelet is kaptam. Itt csak az egyikből idézek, de mindkettőt közreadom.

„816000 kaliforniai szülésen alapozott adat és egyik fő eredménye a következő:

,Az észlelhető hátrányai a hagyományos, kórházban gyakorolt szülészetnek olyan mértékűek, hogy bármilyen klinikai kutatás arra a következtetésre jutna, hogy etikátlan a hagyományos szülészet folytatása’ ,Még a magas rizikófaktorú nőknél is jobb eredményeket mutat ki az alternatív, háborítatlan szülés módszere.’ ”

A két levél teljes szövege>>

Örömmel látom, hogy a „civilek” hangja sokszor eltalál a célba a sajtó közvetítésével. Nézzük meg az Orvosok a Szabad és Biztonságos Szülésért (OSZABISZ) közleményét, amelyben a fenti torzításokra reagált, majd a közlemény alapján megjelent cikkek közül néhányat.

Az OSZABISZ közleménye
Megtévesztő kutatás az otthonszülésről

Hírszerző
Otthonszülés: Hamis adatokkal kábítják az embereket?

EgészségKalauz
Otthonszülés − Hollandiában

HVG
Otthonszülés: Hamisak voltak a holland adatok?

Híradó
Otthonszülés: Hamis adatokkal kábítják az embereket?

Távozása előtt kapta dr. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter közel 30 magyar és több mint 60 külföldi szakember aláírásával a Nemzetközi összefogás a tudományos igazságért és a szülés szabadságáért Magyarországon című nyílt levelet. A levél számos olyan bizonyítékot tárt a tárcavezető elé, ami a hamisításokat, tudományos eredményeknek álcázott hamisításokat leleplezi. Minden sora aktuális. Érdemes el- (vagy újra)olvasni… A levél teljes szövege>>

Végül a kockázatokról valami vidámabbat is. Előfordul, hogy a fáradt agyat a humor segíti a megvilágosodáshoz. Nem árt egy kicsit abbahagyni az erőfeszítést, és átadni magunkat a megadásnak. Fogadjuk el, hogy szülni veszélyes. „Éltem, s ebbe más is belehalt már” − írta József Attila. Ha belegondolunk, valóban számos veszély leselkedik ránk, a közlekedési balesetektől kezdve az áramütésen át a szélütésig. Aki előrelátó, az a szálkás halevést se bízza a véletlenre − állítja a a Halevészeti és Szálkaügyi Szakmai Kollégium elnöke alábbi állásfoglalásában>>

Visszhang

Kérdés, hogy a nyilvánvaló negatív elfogultságról árulkodó cikkek csak ártani tudnak-e az ügynek. Előfordul, hogy megszólalásra készteti azokat, akik nem sajnálták az időt és energiát a tájékozódásra, ahogy ez történt a Papnő lábbilincsben című Heti Válasz cikk esetében is.

„Cikkeit mindig nagy figyelem és a kommentek számából tartalmából is látható heves indulat kíséri − lehetőséget adva a pro és kontra érvek megismerésére a „civilektől” is, tehát sikeresek − írja vadmadár a kommentekben. Érdemes a többi hozzászólást is elolvasni. Tanulságosak. Hozzászólások>>

De van, hogy nem kell a kommentekre a tiszta hangért.
Néhány példa az elmúlt két hétből

Népszabadság
A nagy kórházi ellazulás
http://nol.hu/velemeny/a_nagy_korhazi_ellazulas

Magyar Hírlap
Nemzetközi visszhangot váltott ki Geréb Ágnes letartóztatása

HVG 1.
Háborítatlan szülésről, hatalmi szóról

(szerző: Nick Thorpe, a BBC újságírója)

HVG 2.
Miért kell bilincs Geréb Ágnesre
?

Magyar Nemzet 1.
Bábák közt
Vita az otthoni és a kórházi szülésről Geréb Ágnes lefogása után

Magyar Nemzet 2.
Az otthon szülés nem liberális ördögök találmánya

(Szebik Imre cikke kilóg a sorból, mert 2007. decemberében jelent meg, de mégse lóg ki a sorból, mert semmit nem vesztett az aktualitásából.)

Magyar Hírlap online
Sheila Kitzinger, a nálunk is megjelent Már élsz című könyv szerzője a Magyar Hírlap online szerint arra a következtetésre jut, hogy az otthonszülés emberjogi kérdés. Magyarország, mint az Európai Unió tagja elfogadja, hogy a nőknek joga van otthon szülni, de nem engedélyezik, hogy az intézmény rendszeren kívül a bábák szüléskísérőként tevékenykedjenek, így valójában ellehetetlenítik őket munkájukban. Bővebben>>

Galamus csoport − Napi közéleti reflexiók
Már megint Geréb

Mindennapi − A közéleti portál
Otthonszulés: világnézetek harca

Mozgókép

Aki kísért már háborítatlan szülést, az tudja, hogy nem tudja. Nem tudja átadni, megosztani, hogy mi az, ami történik. Mert az nem írható le a látható események szintjén. Az Ezekben az időtlen órákban című egyetlen előadásból álló estén sem történt semmi. Semmi. Csak Fullajtár Andrea, Gryllus Dorka, Hegedűs D. Géza, Jordán Adél, Láng Annamária, Lázár Kati, Ónodi Eszter, Pető Kata,  Szalay Marianna, Szávai Viktória, Tóth Ildikó, Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya, Bognár Szilvia, Korpás Éva szül(et)éstörténeteket olvastak fel. Semmi, csak valami, ami mélyen megérint, szíven üt és felkavar, és amiről nem tudjuk, hogy mi az. Amiről ez az egész szól. Itt meg tudod nézni. Ne várj semmit. Csak hagyd.>>

Havas Henrik Civil a pályán című műsorában A szülés szabadsága címmel készített vitaműsort, amelynek első része itt, második része itt látható. Havas mindkét oldalt megszólaltatja, többek között Csermely Gyula és Lőrinc Jenő személyében. Jó, hogy nemcsak az otthonszülés ismert híveinek az érveit halljuk (Lőrinc doktor mmegfontoltsága imponáló), s az is, hogy a Csermely úr által ismertetett érvek mögé pillanthatunk, ha elolvassuk ennek a hírlevélnek a Valóban kockázatosabb, mint feltételeztük? című blokkjában szereplő írásokat.

Október utolsó hetében a TV2 többször is foglalkozott Geréb Ági és az otthonszülés ügyével. Pénteken reggel a Demcsák Zsuzsa kérdezett az előző napi HVG-ben megjelent nyilatkozatom kapcsán. A felkonferálásban Zsuzsa az Országos Bábaszövetség elnökének nevezett, majd az ezt követő bejátszás után a Születés Hete kurátoraként mutatott be. Utóbbi helytálló, az előbbi tévedés, mert a szövetségnek csak alapító tagja és szóvivője voltam. Az is csak korábban − az OBSZ ugyanis ma már csak intézeten belüli szüléssel foglalkozó szülésznőket tömörít. A független bábák szakmai és érdekvédelmi szervezete a Független Bábák Szövetsége. Bízom benne, hogy az FBSZ bevonása a jogi rendezés előkészítésébe − mint vitathatatlanul a legilletékesebb szervezeté − nem sokáig várat magára. A rövid interjú elején dr. Csermely Gyula ismét feltűnik, érveit és azok cáfolatát már ismerjük. A riport itt nézhető meg: Boszorkányüldözés a Geréb-per?

A másik adás a vasárnapi Napló volt, amelynek Geréb Ágnes − pro és kontra című műsorának 8-9 percében nagyon sokan megszólaltak, többek között Herner Dorka, Ági lánya is.

Az ötödik (és utolsó) film, amit szeretnék említeni, nem új. Palya Bea: Szülésdal című videoklippjét nagyon sokan ismerik. Most még többen szerették volna megismerni, de akik a megszokott linkre kattintottak a YouTube-on, azok két hét óta a dal helyett csak ennyit találnak ott: „A videó Sony Music Entertainment tulajdonában álló anyagot tartalmaz, aki letiltotta azt az országodban szerzői jogi okok miatt”. Szülésdal bilincsben? − kérdeztem Beától, aki azt ígérte, megpróbálja elintézni, hogy az Egyszálének című lemezen (CD és CD-ROM) való szereplése ellenére a kiadó járuljon hozzá a közzétételhez. Addig is az Indavideon található változat addig is segít… Szülésdal.

Nyilatkozatok, felhívások

A Holdudvar bábaház nyilatkozata az otthonszülésről

„Mi, a Holdudvar Bábaház és Dúlaszolgálat tagjai megrendülten olvastuk és hallgattuk azokat a híradásokat, amelyek a Napvilág születésházban zajlott rendőri intézkedésekről és Geréb Ágnes bebörtönzéséről szóltak.” Tovább>>

A kórházon kívüli szülés kísérés átmeneti szabályozásáért levelek a miniszterhez

Sürgős intézkedést kérünk, egyfajta moratóriumot, ami lehetővé teszi, hogy a bábák zavartalanul végezzék a munkájukat és így az otthonszülést tervező várandósoknak legyen lehetőségük szaksegítséget igénybe venni az október 5. előtti helyzetnek megfelelően. Tovább>>

Mérleghinta mozgalom

„Édesanya vagy? Esetleg nagymama? Van a közeledben egy-két játszótér? Van egy nyomtatód, néhány egyszerű papírod, egy színes tollad? Bármi, amivel 4 szót ki lehet írni? Csatlakozz az országos mérleghinta mozgalomhoz!” Tovább>>

Kommentelésre a Recommend funkció használatával van lehetőséged.