Skip to content

Feldmár András Ina-May Gaskinhez

Írta: Haas György, ekkor: 2011. 10. 6.

2004-ben, amikor Ina May Gaskin Magyarországra érkezett, első útja Semmelweis szülőházához vezetett a mai Semmelweis Múzeumba. Többet tudott róla, mint én. Akkor tudtam meg, hogy Semmelweis a példaképe. – Tavaly októberben Szombathelyen találkoztunk legközelebb. Akkor már Ági fogoly volt. Ina May üzent velem. A szolidaritását küldte Áginak. – Idén alternatív Nobel díjat kapott. Feldmár András hozzá szóló levelében azt írja, bizonyára hallott a magyar úttörőről… – Nemcsak hallott. Ismerik és tisztelik és kölcsönösen megbecsülik egymást. Ugyanazt a hivatást űzik a legmagasabb művészet szintjén.

Kedves Ina May Gaskin!

Nagyon boldog és elégedett voltam, amikor hallottam, hogy megkapta az alternatív Nobel díjat. Hosszú évek óta tartó kiemelkedően odaadó, és hű munkájáért igazán megérdemelte a díjat. Egy, a kanadai Vancouverben dolgozó pszichológus és pszichoterapeuta vagyok, de dolgozom Magyarországon, Budapesten is. Dolgoztam R. D. Laing és Michel Odent mellett, akik szerint a születés nem egy egészségügyi téma, és végképp nem a férfiak komptenciájába tartozik.

Az angliai Columbiában a szülészet mára jól szervezett és engedélyezett. Van lehetőség a fejlődésre, civilizált körülmények között. – Magyarországon, Budapesten a szülészet ostrom alatt áll, a helyzet gyalázatos, a Sötét Középkori boszorkányüldözésre emlékeztető. Talán már hallott dr. Geréb Ágnes történetéről, akivel a kormány és a bíróság embertelenül járt el, bebörtönözték. Ő egy jól képzett szülészorvos, aki évtizedek óta dolgozik szülészeten, és küzdött az otthonszülés elősegítésében. A férfiak által dominált szülészet féltékeny, irigy, félelemmel teli a tehetségére, és szerető, hatékony szülészetére. Ez a legrosszabb biopolitika a javából. A rendőrség fenyegeti azokat a nőket, akik továbbra is otthon kívánnak szülni, és kikérdezik őket a segédkező mivolta felől.

Ön tudja a legjobban, hogy a félelem komplikációkat okozhat a szülésnél. Magyarországon a szülést körbeveszi a félelem.

Nagyon nagyra értékelném, ha befolyásával segítene Geréb kiszabadításában, és a magyar szülészet, otthon szülés fejlődésének előresegítésében.

Bármi, amit tenni tud nagyra méltányolnánk.

Nagy tisztelettel és nagyrabecsüléssel,

Feldmár András,
Psychotherapist,
Honorary Life Member of the
Canadian Psychological Association
(Member No: 44172)

Kommentelésre a Recommend funkció használatával van lehetőséged.