Skip to content

Kezdd el most!

Írta: Haas György, ekkor: 2011. 07. 20.

Ugye megtapasztaltad már, hogy amilyen fontos a Pomodoro, olyan fontos a Mavenlink is és megfordítva? Azt is tudod, hogy amikor valakitől számon kérjük, hogy miért nem használja rendesen ezt a felületet, miért hiányzik az előzetes projektterv, a projekt description, a trackerezés, az aktualizálás, stb., akkor milyen kifogásokat szoktak találni (amit őszintén el is hisznek): nem volt rá idejük, nem ez volt a legfontosabb, ők nem gondolták, hogy… − vagy „jó, akkor minek a rovására?” és így tovább.

Ugye te is tudod a válaszokat erre?

Nincs időd? – Hm… És nem is szeretnéd, hogy legyen?
Mert ha így folytatod, akkor garantáltan elúszol. Még jobban! – Egyre kevésbé lesz időd… Egyre jobban fogsz kapkodni… Egyre inkább elborítanak a feladatok, és amikor majd fuldokolsz, és onnan gondolsz vissza arra, hogy azt mondtad: „tudom, tudom, de hidd el, nincs időm a mentőöv bekészítésére” – akkor egyszerre rájösz, hogy hogyan tudtál volna csinálni mégis, ha előre átélted volna ezt a helyzetet, hogyan rendezted volna másképp a prioritásokat… – De akkor már késő lesz.

És a többi kifogás ugyanilyen jól kezelhető.

Mégis… Újból és újból felmerül benned a kérdés: Miért fontos, hogy ezt az egészet csináld, vezesd? – Tudom, hogy tudod. Elméletben. Most mégis arra kérlek, hogy mielőtt a válaszaimat elolvasod, takard le őket, és szánj rá egy percet, hogy magad válaszolsz erre a kérdésre, mert az úgy egész más és különben sem lehet eleget gyakorolni.

Nos? Megtörtént? Megtetted? – Akkor jöhetnek az én válaszaim.

1.
Minél jobban szeretnénk elérni egy kitűzött célt, annál fontosabb, hogy azt a célt a lehető legpontosabban meghatározzuk (leírjuk), ezáltal tudatosítsuk, megjelenítsük gondolati síkon azt, amit később a fizikai valóságban is megjelentetni kívánunk, majd pedig az odavezető utat megfelelő lépésekre bontsuk. – A Mavenlink egyik legkiválóbb eszköz ahhoz, hogy ezt az önmagunk számára is fontos műveletsort ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is végrehajtsuk.

2.
Több szem többet lát. Együtt könnyebb. Egyedül nem megy. Teamben, csapatban dolgozunk. Ahhoz, hogy a többiek hozzászólhassanak, észrevételezhessék a terveidet, tehát, hogy használhasd az agyukat, hogy működhessen a kaláka, meg kell tudnod osztanod velük a tervedet és annak minden módosítását. Erre a legjobb, legegyszerűbb, legrugalmasabb, legkorszerűbb eszköz a Mavenlink.

3.
Ahhoz, hogy ne csak az agyukkal, hanem tevőlegesen is közreműködhessenek azok a munkatársaid, akikkel együtt építed a projektedet, szintén elengedhetetlen a közös munkafelület, a workspace, amit ugyancsak a Mavenlinkben találsz. Ennek segítségével nemcsak ők láthatnak téged, hanem te is láthatod őket, amit csinálnak, amit kommunikálnak és úgy illeszkedhettek egymáshoz a feladatvégzésetekkel, mint a fogaskerekek egy jól működő mechanikus szerkezetben.

4.
Emberek vagyunk. Nem elég tudnunk valamit, fontos látnunk is. Az jobban hat ránk. A vizuális mezőben érkező inger erősebben motivál, mint a kimondott szó. Ahogy az előreállított óramutató is serkent a gyorsabb elkészülésre, hiába tudjuk, hogy mi állítottuk előbbre: a látvány erősebben hat ránk, mint a homlokunk mögött tárolt információ. Ha ott vannak előtted a kitűzött feladatok, mint az út mentén az útjelző táblák és látod, ahogy haladsz, ahogy elhagyod őket, ez jobban motivál, hát még akkor, ha tudod, hogy a többiek is látják, ha megállsz és leheveredsz, mert „szem előtt vagy”. Minek tagadjuk − ez is hat ránk a többi között.

5.
A megrendelő is fontos… – Ha nincs Mavenlink, akkor ő sem tud tájékozódni menet közben a folyamat részleteiről, s csak utólag, egy egy szakasz befejeztekor, vagy a termék elkészülését követően szembesül azokkal az eltérésekkel, amelyek az „anyám, én nem ilyen lovat akartam!” mondatban foglalhatók össze. Ugyanez vonatkozik a határidő vagy ár módosulásaira is, amelyek a folyamat kísérésével sokkal elfogadhatóbban, alátámasztottabban, és időben kommunikálhatók, illetve időben hozható döntés az elfogadásukról vagy el nem fogadásukról, s el nem fogadás esetén a folyamat más irányba tereléséről, illetőleg ennek az iránynak a megválasztásáról.

Azt hiszed, csak te vagy így a Mavenlinkkel vagy feladatokkal? – Mindannyian így vagyunk. Az én dolgom pedig a projektvezetők projektvezetőjeként, született andragógusként, motivátorként, inspirátorként, innovátorként egyaránt az, hogy segítsem az átlendülést ezen a rubikonon.

És hogy mi ez a rubikon? A „majdnem cselekvés” állapota. Ismerjük azt a szólást, hogy „a nyelvem hegyén van valami”. Ez hasonló, csak nem a kimondásról, hanem valaminek a megtevéséről szól. Amikor már tudod, hogy kell, és tudod, hogy miért kell, és szeretnéd csinálni. és… már majdnem csinálod is… – csak egy lökés kell.

Azt remélem, hogy ezt a lökést most sikerült megadnom. Kezdj hozzá most!

Kommentelésre a Recommend funkció használatával van lehetőséged.