Skip to content

Meghívó

Írta: Haas György, ekkor: 2010. 11. 3.

Egyre többen vannak − újságírók és olvasók, diákok, tanárok, jogászok, orvosok, sőt, szülész-nőgyógyászok is −, akiket felháborít Geréb Ágnes megalázásának és meghurcolásának a módja. Egyre többen vannak, akik képesek elválasztani azt, hogy mit gondolnak az otthonszülésről, és azt, hogy milyen elbánás illet meg egy jogállamban egy vizsgálati fogságban lévő asszony, akit a jogerős ítéletig alanyi jogon illetne meg az ártatlanság vélelmének a joga. Egyre többen gondolkodnak el rajta, hogy ha jogszerű az, hogy a közveszélyes bűnözőknek is kijáró levegőzés lehetőségétől is megfosztott orvost, bábát és pszichológust − mint ökröt a vágóhídra − kéz- láb- és derékbilincsben vezetik a tárgyalásra, akkor hogy lehet, hogy a bíró se tudja mire vélni az esetet, s rákérdez az őrökre, hogy mi értelme van ennek? Egyre többeket ejt gondolkodóba, hogy a kórházi falak biztonságosnak mondott − egyszersmind a reflektorfényt is kizáró − falai mögött hétről hétre meghalt tíz csecsemőről miért nem esik tizedannyi szó sem, mint 19 év alatt meghalt 3-ról? Három a tízezerhez… − Ez nem kettős mérce? Egyre többen teszik fel a kérdést, hogy ha Geréb Ágnes garantáltan bűnös, akkor miért blamálta magát a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke azzal, hogy úgy döntött: beszáll a védők közé?

Egyre kevesebben értik, hogy ha valóban veszélyesebb otthon szülni, mint a kórok házában, akkor miért állítják olyan szavahihetőnek tartott tudósok, mint Buda Béla, Czeizel Endre, vagy Ranschburg Jenő ennek az ellenkezőjét? Egyre kevesebben értik, hogy ha az igazság valóban az ellenzők oldalán van, akkor miért kell meghamisítani a legújabb széles körű tudományos kutatás eredményét? A minap a tévében hallottuk, majd futótűzként terjedt a neten: az intézeten kívüli szülés perinatális mortalitási mutatói háromszorosára rúgnak az intézeten belülinek. − Valóban. Csupán azt „felejtik el” hozzátenni, hogy ebben a szaksegítség nélküli szüléseket is beleszámolták, és ha azokat kivonják − ezt a vizsgálati jelentés írja − akkor a különbség eltűnik. Vajon mi készteti a tájékozatlan újságíróknak nyilatkozó orvost arra, hogy hazudjon? Mi érdeke fűződik ehhez? Olvasni bizonyára megtanult. Nem gondolt rá, hogy ezzel nincs egyedül?

És egyre többen vannak, akik nem akarják, hogy − a megtévesztett média segítségével − félrevezessék őket. Akik tenni akarnak valamit a korrekt tájékoztatásért, az emberhez méltó bánásmódért, és azért, hogy azok, akik − bármilyen okból − intézeten kívül szülnek, azok ne fosztódjanak meg a szaksegítségtől, mert akkor tényleg többszörösére nőhet azoknak az újszülötteknek a száma, akik élhetnének, de nem tehetik, mert a szüleikkel együtt őket is elítélik az ismeretlen hatalmak. Azzal az apró különbséggel, hogy szüleik büntetése a megvetés, övék a halál.

Egyre többen vagyunk, akik szeretnénk tudni, hogy akik nem maradtak tétlenek, mit tettek eddig annak érdekében azért, hogy ne folytatódjék a kettős mérce alkalmazása, a mesterséges hisztériakeltés, a boszorkányüldözés, a világ figyelmét egyre inkább magára vonó jogtalanságok. És egyre többen vagyunk, akik megértettük, hogy ha tisztán szeretnénk látni, nem elég a média közvetítésével tájékozódnunk, jobb, ha személyesen tesszük ezt.

Nekünk szól a meghívó a vasárnapi Első Szülői Értekezletre.

Ha bizonytalan vagy, gyere el, hogy megbizonyosodhass. Ha bizonyos vagy, gyere el, hogy megtaláld a módját, hogyan segíthetsz másokat is a tisztánlátásig és onnan a cselekvésig vezető úton. Ha úgy érzed, hogy ehhez nincs közöd, kérlek, küldd tovább azoknak, akikről tudod, hogy fontos lehet a számukra, hogy tudjanak róla. Ha pedig úgy érzed, hogy közöd van hozzá, akkor még inkább kérlek erre. Ezzel önmagában is segítesz abban, hogy szabadabb, tudatosabb, kevésbé megvezetett emberek között éljünk. Köszönöm.

Meghívó (kattints rá)

Nagyon sok fontos dolog történt és hangzott el az elmúlt héten, de most ezt tartottam a legfontosabbnak. Átfogó tájékoztatóval szombaton jelentkezek.

Kommentelésre a Recommend funkció használatával van lehetőséged.